Kmín kořenný
Tato bylina patří mezi nejstarší a nejčastěji používanější koření na světě. Používali ji lidé už v době kamenné či ve starém Egyptě. Kmín má všestranné využití. Můžeme použít jeho mladé lístky či výhonky na obohacení zeleninového salátu, kořen můžete marinovat a jeho semínka patří k nejznámějším kořením. Má blahodárné účinky na zdraví. Pozitivně ovlivňuje trávení, podporuje činnost jater i žlučníku, obnovuje střevní mikroflóru, aktivuje proudění lymfy a pomáhá s astmatem. Je také významným antioxidantem.
Jeho semena se až utvoří druhým rokem. Pro svou výraznou chuť potřebují dostatek slunce. Kmín je dvouletá rostlina, dorůstající 30 až 100 cm.
NÁVOD NA PĚSTOVÁNÍ
Výsev semen provádíme v březnu až dubnu. Kmín ke svému růstu potřebuje propustnou, nejlépe jílovitou, humózní půdu, která je dobře zásobená vápníkem. Vyžaduje také dostatek světla a tepla. Pro jeho vzklíčení žádá 2 až 3 týdny teploty mezi 10-14 °C, při holomrazech umrzá. Rostlině poté dopřáváme dostatečné množství vody a během růstu ji pravidelně přihnojujeme. Semena sklízíme až v druhém roce i s částí rostliny.
Autor: Zdeňka Kudová
Foto: pixabay.com